Kaip paruošti matę?

Paskelbta komentarai 3

Kaip paruošti matę?

Pirmą kartą įsigijus matės, gali kilti daug klausimų, kaip ją gerti. Galbūt teko girdėti, jog egzistuoja kažkokios griežtos matės paruošimo taisyklės? Gal matėte, kaip draugai ar pažįstami ją geria įvairiais nematytais ir egzotiškais būdais? O gal nežinote visiškai nieko? Šiame straipsnyje atsakysime į svarbiausius klausimus, susijusius su matės paruošimu, ir supažindinsime su populiariausiais paruošimo būdais. 

  Tradicinis paruošimo būdas

Pradėsime nuo labiausiai paplitusio, tačiau sudėtingiausio matės paruošimo būdo (neišsigąskite, jis tikrai nesunkiai išmokstamas). Šiam metodui reikės klasikinio matės rinkinio: kalabasos ir bombilės

  1. Į kalabasą įberiame matės žoleles (apie ⅔ indo tūrio).
  2. Delnu uždengiame kalabasos angą, apverčiame viską aukštyn kojom ir kurį laiką lengvai pakratome (aukštyn – žemyn).
  3. Ši dalis reikalauja daugiausiai kruopštumo. Vis dar laikydami kalabasą aukštyn kojom, lėtai verčiame ją ant šono (maždaug 45 laipsnių kampu) ir kai jaučiame, kad matė sukrito ant šono ir nebesiremia į delną, atsargiai nuimame delną nuo kalabasos viršaus. Tikslas yra padaryti taip, kad matės žolelės sukristų 45 laipsnių kampu palei kalabasos sienelę.
  4. Paimame kambario temperatūros vandens ir atsargiai pilame į atsivėrusį griovelį (kuo arčiau krašto, kuriame nėra matės), taip, kad nesugriautume trapaus matės žolelių šlaito. (Šiame žingsnyje geriausia, kad kalabasa vis dar būtų lengvai paversta ant šono, kitaip susidaręs 45 laipsnių matės šlaitas sugrius). Vandens pilame nedaug, apie trečdalį indo. Tuomet palaikome apie 1 minutę (kol vanduo susigers).
  5. Dabar įstatysime bombilę. Tai dar vienas kruopštumo reikalaujantis žingsnis. Vienoje rankoje laikome kalabasą, kitoje bombilę. Atsargiai kišame bombilę į kalabasą (išilgai sienelės, kurioje nėra matės) ir lenktu judesiu pakišame bombilę po matės žolelėmis (taip kad filtras būtų pačiame kalabasos dugne).
  6. Jeigu pavyko nesugriauti visos trapios matės žolelių struktūros, tuomet galite įpilti karšto vandens. Vanduo turi būti ne daugiau kaip 70-80 laipsnių temperatūros. Vandens pilkite tol kol užpildysite apie pusę kalabasos, tačiau svarbiausias orientyras yra jūsų sukurtas matės ,,kalnelis’’. Šio kalnelio viršus negali būti apsemtas, jis turi išlikti sausas. 
  7. Galiausiai po šitiek paruošiamųjų darbų galite paragauti savo pirmojo matės gurkšnio. Skanaus!

Šitaip galime užpilti matę daug kartų (apie 10 – 20). Todėl visa gėrimo ceremonija gali užsitęsti nuo valandos iki pusdienio. Tai puikus metodas jeigu norime visa dieną po truputį gurkšnoti matę darbuojantis ar poilsiaujant. Taip pat šis būdas puikiai tinka draugų ar šeimos kompanijoje, kai norime dalintis mate su aplinkiniais (tai labai paplitusi matės vartojimo tradicija Pietų Amerikoje). Tai, kiek kartų galime užpilti tą pačią matę, labai priklauso nuo matės rūšies, kiekio bei mūsų meistriškumo. Bendras orientyras yra skonis. Jeigu jaučiame, kad skonio nebeliko, galime baigti ceremoniją, arba pakeisti matę ir pradėti iš naujo.

Europietiškas paruošimo būdas

Šis metodas labai panašus į tradicinį, tačiau daug paprastesnis ir praktiškesnis. Vienintelė būtina priemonė yra bombilė. Vietoj kalabasos galime naudoti bet kokį puodelį. Kaip tai veikia?

  1. Į puodelį įberiame norimą kiekį matės (kiekis priklauso nuo to kokio stiprumo matės norime, nėra jokių taisyklių) 
  2. Pradžioje matę užpilame vėsiu ar kambario temperatūros vandeniu (tik tiek, kad lengvai apsemtų matės žoleles) ir leidžiame apie minutę pastovėti, kol vanduo susigers ir matė išbrinks. 
  3. Pilame karštą vandenį (ne daugiau 70-80 laipsnių temperatūros). Vandens pilame tiek kad prisipildytų visas puodelis arba tiek kiek norime (šiame žingsnyje vėlgi negalioja jokios taisyklės
  4. Į puodelį su mate įmerkiame bombilę. Viskas. Skanaus! 

Tokiu būdu paruoštą mate taip pat galime užpilti kelis kartus, bet ne tiek daug kaip geriant tradiciniu būdu. Kuo ilgiau leisime matei mirkti vandenyje prieš išgerdami, tuo gėrimas taps stipresnis ir atitinkamai kito užpylimo metu matė bus silpnesnė. Jeigu matės žolelės nebepludūriuoja vandens paviršiuje, vadinasi jau atidavė visą skonį ir naudingas medžiagas. Todėl tai bus ženklas, kad reikia pakeisti matę, jeigu norime gerti toliau.

Matės paruošimas kavos prese arba arbatinuke

  1. Į kavos presą (ar arbatinuką) įberiame norimą kiekį matės žolelių (pagal skonį arba norimą stiprumą)  
  2. Pradžioje matę užpilame vėsiu ar kambario temperatūros vandeniu (tik tiek, kad lengvai apsemtų matės žoleles) ir leidžiame apie minutę pastovėti, kol vanduo susigers ir matė išbrinks. 
  3. Pilame karštą vandenį (ne daugiau 70-80 laipsnių temperatūros). 
  4. Kai matė prisitraukia iki norimo stiprumo, nuspaudžiame tirščius kavos prese (arba prakošiame per sietelį, jeigu plikome arbatinuke) ir įsipilame paruoštos matės į puodelį. Tuomet geriame kaip įprastą arbatą. 

Priklausomai nuo to, kaip ilgai matę laikėme užmerktą karštu vandeniu, galime bandyti tas pačias žoleles užplikyti antrą ar trečią kartą iki tol kol nebeliks skonio. 

Auksinės matės ruošimo taisyklės

Tikriausiai pastebėjote tam tikras bendras tendencijas ir taisykles, kurių reikia laikytis ruošiant matę bet kuriuo metodu. Paaiškinsime, kodėl tai svarbu.

  1. Vėsus vanduo. Tikriausiai pastebėjote, kad visais atvejais pirmiausia matę užpilame vėsiu vandeniu ir leidžiame kurį laiką pastovėti, kol vanduo susigers. Kam to reikia? Matė turi daugybe įvairiausių naudingų medžiagų ir vitaminų, kuriem atsiskleisti reikia skirtingos temperatūros. Jeigu matę iš karto užpilsime karštu vandeniu, galime ,,sudeginti’’ daugelį matėje esančių mikroelementų. Vėsus vanduo leidžia matei išbrinkti ir atsiskleisti toms medžiagoms, kurios būtų sunaikintos karštame vandenyje. Taip pat vėsus vanduo apsaugo matę nuo vėliau pilamo karšto vandens. 
  2. Nenaudoti verdančio vandens. Ši taisyklė yra viena svarbiausių, vanduo visada turi būti ne daugiau kaip 80 laipsnių temperatūros. Iš tikro ši taisyklė galioja ir įprastai arbatai, tik dauguma tai pamiršta arba net nežino. Verdantis vanduo paprasčiausiai sudegina dauguma naudingų arbatos savybių. Šiuo atveju, kadangi matė turi įpatingai daug sveikatai naudingų savybių, būtų tikra nuodėmė viską tiesiog ,,sudeginti’’.
  3. Matė neskęsta! Tai viena iš savybių, kuri labiausiai išskiria matę iš kitų arbatų. Būtent dėl to matei gerti ir yra reikalinga speciali įranga. Priešingai nei dauguma arbatų, užplikius matę karštu vandeniu ji nenuskęs po kelių minučių, o visą laiką plūduriuos paviršiuje. Todėl beveik neįmanoma gerti matės įprastu būdu, nes pritrauksime pilną burną žolelių. Aišku, po gana ilgo laiko, matė galiausiai nusės ant dugno (kai atiduos visą savo skonį), bet laukti teks tikrai ilgai. Dėl to yra naudojamas specialus šiaudelis su filtru, kad galėtume matę gerti iš karto, nelaukiant kol ji nusės.
  4. Matė užpilama daug kartų.  Dėl aukščiau paminėtos priežasties, matę galima užpilti daug kartų, nes ji savo skonį ir naudingas medžiagas atiduoda gana lėtai. Todėl būtų labai neekonomiška ir neekologiška išmesti matę po pirmo užpylimo.

Matė turi galybę įvairiausių paruošimo būdų, taisyklių ir tradicijų, todėl tikrai nėra vieno teisingo būdo paruošti matę. Svarbiausia suprasti ir žinoti šias ,,auksines’’ taisykles, jeigu jų nepažeisite, būsite ramūs, jog gaunate iš matės maksimalią naudą. Drąsiai improvizuokite ir eksperimentuokite, kad atrastumėte Jums priimtiniausią ir labiausiai jūsų gyvenimo būdą atitinkantį metodą. 

 

3 komentarai apie “Kaip paruošti matę?

  1. Jau 5savaites geriame Matte arbata ir dziaugiames jos skoniu,nors buvom uzkieteja kavininkai😅 Energija superine ir sveika arbata.
    Gaminam su kavos presiuku. O jusu strp labai informatyvus. Dekui❤️

  2. Labai geras straipsnis! 🙂

  3. Pagaliau radau straipsnį, kur visi būdai puikiai išdėstyti, paaiškinta, kodėl taip reikia ruošti arbatą. Ačiū!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *