Kaip paruošti kalabasą pirmam naudojimui?

Paskelbta Pakomentuoti

Kaip paruošti kalabasą pirmam naudojimui?

Įsigijote savo pirmąją kalabasą ir nežinote ką daryti toliau? Ne bėda. Šiame straipsnyje paaiškinsime viską ką reikia žinoti apie kalabasos priežiūrą. Tik įsigijus naują, dar nenaudotą kalabasą (jeigu ji yra iš moliūgo ar medžio) svarbu ją tinkamai paruošti. Tinkamai paruošta kalabasa tarnaus daug ilgiau ir turės teigiamą įtaką pačios matės skoniui. Daugiausia priežiūros reikalauja moliūgo kalabasa, todėl nuo jos ir pradėsim.

    Moliūgo kalabasos paruošimas ir priežiūra

    Pirmiausia reikia suprasti, kad ši kalabasa yra pagaminta iš tikro (išdžiovinto ir išskobto), natūralaus moliūgo. Tai tikrai nėra standartizuotas, fabrike išlietas ir pilnai naudojimui pritaikytas indas. Tai gyvas, rankų darbo produktas, todėl kiekvienas moliūgas yra visiškai unikalus. Gali skirtis dydis, forma. Kiekviena individuali kalabasa gali turėti savo specifinių kaprizų, prie kurių reikia prisitaikyti. 

 Taigi, nuo ko pradėti? Pirmiausia apžiūrėkite jos vidų. Jeigu kalabasa dar nenaudota, didelė tikimybė, jog viduje bus moliūgo minkštimo liekanų. Jeigu pasiseks, gali būti, kad vidus bus visiškai švarus ir valyti beveik nereikės. Tačiau gali būti ir taip, kad viduje bus likęs praktiškai visas išdžiuvusios minkštimo odelės sluoksnis. Visas liekanas teks išvalyti. Bet prieš tai, kalabasą reikia užmerkti. 

   Apie kalabasos tūrio užpildykite matės žolelėmis ir iki pat viršaus užpilkite karštu vandeniu (ne verdančiu, tačiau karštesniu negu tas, kuri naudojate gerdami matę). Tikėtina jog matė sugers vandenį ir teks įpilti papildomai. Tuomet palikite taip užpiltą kalabasą maždaug 24 valandom, o jeigu turite kantrybės ir leidžia aplinkybės, tai ir iki 36 valandų. Per tą laiką vandens lygis kalabasoje kažkiek nusės, todėl būtų patartina kartais papildyti kalabasą karštu vandeniu. 

    Praėjus 24-36 val. galite ištuštinti kalabasą. Vidus turėtų būti pakankamai gerai išmirkęs, todėl dabar galite su metaliniu šaukštu išskobti visą likusį minkštimą. Idealu jeigu sienelės liks švarios, be jokių atplaišų. Tačiau toks preciziškumas tikrai nėra privalomas. Dabar galite palikti kalabasą išdžiūti ir jūsų kalabasa bus paruošta naudojimui. 

    Ką dar svarbu žinoti apie apie kalabasos naudojimą? Kas kartą pasinaudojus moliūgu reikėtų neleisti matei užsistovėti. Ištuštinkite kalabasą ir leiskit jai išdžiūti prieš kitą naudojimą. Jeigu moliūgas bus pastoviai drėgnas, gali įsiveisti pelėsis ir tai tikrai nebus malonu. Jeigu kalabasos nenaudojote labai ilgą laiką, patartina vėl pakartoti visą paruošimo procesą. Nenustebkite jeigu geriant matę pro kalabasą pradės sunktis drėgmė (ypač ant dugno). Tai normalu, tačiau norint to išvengti, stenkitės ilgai nelaikyti vandens kalabasoje ir užpylus matę vandeniu, kuo greičiau jį išgerti. 

   Kodėl turiu užmerkti kalabasą prieš pirmą naudojimą? Dar nenaudotas moliūgas bus stipriai sudžiūvęs. Tikėtina, jog dėl to jame bus nemažai mikro įtrūkimų. Leidus jam išmirkti, moliūgo sienelės išsiplės ir natūraliai užsidarys visi mikro įtrūkimai. Šiam rezultatui pasiekti užtektų tik vandens, tačiau moliūgas yra linkęs sugerti visus skonius, kurie į jį patenka. Dėl šios priežasties užmerkus jį mate, jis įsigeris matės aromato ir ateityje, geriant matę, padės palaikyti natūralų matės skonį. Dėl šios priežasties nepatartina naudoti kalabasos kitiem tikslam nei matės gėrimui. Arba kitais žodžiais tariant, nedėkite į kalabasą nieko, ko nenorėtumėte jausti ateityje geriant matę.  

 Medinės kalabasos paruošimas ir priežiūra

   Medinė kalabasa yra daug lengviau prižiūrima negu padaryta iš moliūgo ir reikalauja ženkliai mažiau priežiūros. Tačiau, tai vis tiek yra natūrali, gyva medžiaga ir į tai reikia atsižvelgti. Medžio kalabasą galima naudoti ir be paruošimo. Tačiau yra nemaža tikimybė, jog užpylus labai karštu vandeniu, medis gali įtrūkti. Todėl, lygiai taip pat kaip ir su moliūgu, naudinga leisti medžiui tinkamai išbrinkti. 

   Užpildykite kalabasą matės žolelėmis (apie indo tūrio) ir iki pat viršaus užpilkite šiltu vandeniu. Nenaudokite labai karšto vandens, nes medis gali įtrūkti. Taip užpiltą kalabasą laikykite apie 2 paras. Tuomet galite ištuštini indą ir leisti jam išdžiūti. Po šio paruošimo galėsite naudoti ir karštą vandenį matei gerti, tačiau nepamirškite, kad vanduo niekad negali viršyti 70-80 laipsnių, kitaip sudeginsite daugumą gerųjų šio gėrimo savybių.

   Jeigu kalabasos nenaudojote labai ilgą laiką, patartiną ją vėl užmerkti bent parai laiko. Stenkitės nepalikti kalabasos drėgnos per daug ilgai ir kuo dažniau leisti jai išdžiūti. Visados yra tikimybė jog drėgmėje gali atsirasti pelėsis arba tiesiog susidaryti nemalonus aromatas. 

Ką daryti su keramikinėmis, plastikinėmis, stiklinėmis ar metalinėmis kalabasomis? 

 Trumpas atsakymas būtų – nieko 🙂 Šiems indams nereikia jokios specialios priežiūros. Elkitės lygiai taip pat kaip ir su įprastais arbatos puodeliais ar stiklinėmis. 

  Kodėl reikėtų rinktis šias kalabasas? Tai yra visiškai individualus pasirinkimas. Asmeniškai aš labiausiai mėgstu tradicines kalabasas (moliūgo arba medžio). Tačiau šios kalabasos yra ypač praktiškos, nes nereikalauja jokios papildomos priežiūros. Esminis skirtumas yra skonyje. Keramikinėje kalabasoje nejausite jokių pašalinių skonių. Todėl šie indai puikiai tinka norint pajusti tikrą matės skonį arba palyginti skirtingų rūšių mates. Tačiau greitai pajusite, kad kalabasose iš natūralių medžiagų (medžio ar moliūgo) matės skonis atsiskleidžia daug subtiliau, matė atrodo švelnesnė, labiau subalansuota. Tačiau tai vėlgi yra skonio reikalas, todėl kviečiu eksperimentuoti ir rasti asmeniškai jums tinkamiausią variantą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.