Kaip paruošimo būdas gali kardinaliai pakeisti matės skonį?

Paskelbta Pakomentuoti

Kaip paruošimo būdas gali kardinaliai pakeisti matės skonį?

Praėjusią savaitę dalinausi su jumis apie vandens temperatūros įtaką matės skoniui. Noriu pratęsti temą ir šią savaitę pakalbėti apie tai, kokį poveikį matės skoniui daro skirtingi jos paruošimo būdai. Šiandien aptarsiu šiuos du pagrindinius metodus: tradicinį (kalabasoje) ir šiuolaikinį (kavos prese arba arbatinuke). Tą pačią matę paruošę tiek vienu, tiek kitu būdu galite gauti visiškai skirtingą rezultatą.
 
Tradicinis matės paruošimo būdas – kai ją geriame iš kalabasos, su bombile ir matės pripildome apie 3/4 indo. Šis būdas yra labiausiai žinomas ir dauguma pasakytų, kad teisingiausias. Aš irgi labiausiai mėgstu šį metodą, nes jį taikant yra daugiausiai laisvės improvizacijai ir geriausiai atsiskleidžia subtilūs matės poskoniai. Priklausomai nuo to, kokios temperatūros vandenį naudosite, kiek ilgai laikysite matę užpiltą, netgi iš kokios kalabasos gersite – viskas sugula į labai dinamišką ir turtingą matės gėrimo patirtį. Tai savotiška kelionė nuo pirmo iki paskutinio užpylimo, kurie visi turės savo charakteristiką ir atskleis vis kitas skonio natas, kol galiausiai skonio nebeliks ir šis ritualas baigsis. O kiekvieną kartą gerdami tą pačią matę galite atrasti kažką naujo, nes neįmanoma atkartoti tų pačių žingsnių (vandens temperatūros, užpylimo laiko, vandens ar matės kiekio ir pan). Neišvengiamai tradicinis paruošimo būdas suteikia daugiausiai malonumo ir yra toks dinamiškas, jog niekada neatsibosta.
 
Visiškai priešingas būdas yra matės paruošimas kavos prese arba arbatinuke. Tai tikrai nėra kažkuo blogas ar netinkamas paruošimo būdas, tiesiog jis sukuria visai kitą patirtį. Visų pirma, tai yra greita ir efektyvu, juk ne visada galime skirti pusdienį ir lėtai mėgautis mate kalabasoje. O visų antra, šis būdas sukuria labiau standartizuotą ir nuspėjamą matės skonį su mažiau dinamikos. Arbatinuke mes užpilame matę tik kartą ir gauname labiau koncentruotą skonį. Tai, kas kalabasoje atsiskleidžia palaipsniui su kiekvienu užpylimu, čia yra sukoncentruota viename gurkšnyje, todėl daug sunkiau pajusti subtilesnes matės skonio natas.
 
Labai rekomenduojame patiems pabandyti paruošti tą pačią matę skirtingais būdais ir pajausti skirtumą. Kartais skonis gali skirtis radikaliai. Jei kažkuri matė jums buvo neskani geriant ją kalabasoje, galbūt ji bus daug skanesnė paruošta arbatinuke arba atvirkščiai.
 
Tai tiek minčių šiam pirmadieniui! Kviečiu komentaruose pasidalinti savo patirtimi.
Pradėkime savaitę energingai!
Jūsų matera – Andrius!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *