Kokią įtaką matei daro vandens temperatūra?

Paskelbta Pakomentuoti

Kokią įtaką matei daro vandens temperatūra?

Besidomint matės paruošimu dažnai susidursite su informacija, jog turite naudoti 70-80 laipsnių temperatūros vandenį ir jokiu būdu negalima naudoti verdančio vandens. Ar tai tiesa ir kas bus, jeigu pažeisite šią taisyklę?
 
Iš tiesų, neprivalote naudoti būtent tokios temperatūros vandens, bet turite žinoti, kad vandens temperatūra turi didelę įtaką matės skoniui ir jos savybėms. Jeigu naudosite verdantį vandenį, tuomet tiesiog sunaikinsite daugelį naudingų matės medžiagų, o jos skonis bus kartus. Kuo karštesnis vanduo naudojamas, tuo paruošta matė būna kartesnė, išsiskiria daugiau kofeino, o tai gali sukelti tam tikrų nemalonių pojūčių, pvz., sudirgintas skrandis ir pan. Jeigu naudojamas vėsesnis vanduo, paruošta matė būna mažiau karti, švelnesnio skonio, išsiskiria mažiau kofeino ir daugiau organizmui naudingų medžiagų, jos nežūva. Tačiau jeigu vanduo bus per šaltas (nors ir esama populiaraus matės gėrimo būdo užpilant ją lediniu vandeniu), naudos taip pat negausite daug, nes matės skonis bus silpnas, ne visos medžiagos bus ištrauktos iš matės lapų, kofeino poveikis bus silpnas.
 
Taigi, minėta 70-80 laipsnių temperatūra yra optimali siekiant gauti didžiausią naudą iš matės. Visgi labai svarbu eksperimentuoti ir patiems išbandyti bei atrasti savo skonio balansą. Jeigu matė jums per karti (daugumai pradedančiųjų ji yra per karti), tuomet drąsiai naudokite vėsesnį vandenį. Jeigu norite daugiau kofeino – vandens temperatūrą didinkite. Svarbu atkreipti dėmesį, jog skirtingų gamintojų matė skiriasi ne tik skoniu, bet ir tuo, kaip ji reaguoja į vandens temperatūrą. Užplikytos karštu vandeniu kai kurios matės rūšys gali būti itin nemalonaus skonio, tačiau naudojant kiek vėsesnį vandenį gali atsiskleisti visai nauja skonių gama, ir atvirkščiai
 
Kiekvieną kartą išbandydami naują matės rūšį paeksperimentuokite su skirtinga vandens temperatūra ir stebėkite, koks vanduo geriausiai atskleidžia turimos matės skonį ir aromatą. Aš pats esu labiau linkęs naudoti vėsesnį vandenį, bent jau matės gėrimo pradžioje. Po kelių užpylimų, kai skonis pradeda blėsti, didinu vandens temperatūrą, kad maksimaliai išnaudočiau turimą matę. Keli pirmieji matės užpylimai būna stipriausio skonio, todėl vėsesnis vanduo pradžioje padeda subalansuoti šį skirtumą.
 
Kitas triukas, kurį atradau – matė visada bus skanesnė, jeigu iš pradžių ją sudrėkinsite šaltu vandeniu (prieš pilant karštą vandenį). Jeigu tai padaryti patingiu, visada gailiuosi, nes skonis praranda savo subtilumą ir matė būna tiesiog kartesnė.
 
Tai tiek minčių šiam pirmadieniui! Komentaruose pasidalinkite savo patirtimi!
Pradėkime savaitę energingai!
Jūsų matera – Andrius!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *