Kiek daugiausiai matės per dieną galiu išgerti?

Paskelbta Pakomentuoti

Kiek daugiausiai matės per dieną galiu išgerti?

     Šis klausimas iškyla dažnam pradedančiajam, ypač pamačius, kokius birios matės kiekius kiti beriasi į kalabasą gerdami tradiciniu būdu. Deja, vieno atsakymo čia nėra. Klasikinė kalabasa talpina apie 40-50 g sausos matės. Ji užpilama daug kartų, kol nelieka skonio (dažniausiai tam sunaudojama iki 2 l vandens). Pietų Amerikoje suvartoti tokį kiekį vienam asmeniui per dieną yra normalu. Todėl jeigu tik pradėjote gerti matę ir geriate ją kaip paprastą arbatą (beriate kelis arbatinius šaukštelius), vadinasi jums dar toli gražu iki „standartinės” matės dienos dozės. Iš asmeninės patirties galiu pasakyti, kad tai yra netgi per mažai!
     Matė – unikalus gėrimas, ir jai dažniausiai negalioja įprasti mūsų įsitikinimai apie tai, kaip reikia gerti arbatą.
Nebijokite gerti matę stiprią ir daug! Tik tuomet pajusite tikrąjį matės efektą, apie kurį visi kalba ir dėl kurio nepabūgstama natūralaus matės kartumo.
 

Ar matės gali būti per daug?

 

     Tai – sudėtingas klausimas. Kol kas nėra jokių svarių įrodymų, jog gausus matės vartojimas sukelia žalos organizmui. Blogiausia, kas gali nutikti – pajusite panašų efektą kaip kad padauginus kavos, o tiksliau – kofeino. Kofeino matėje yra nemažai, tačiau jis veikia švelniau nei geriant kavą. Taip pat kiekvienas organizmas yra skirtingas ir reaguoja skirtingai. Jeigu netoleruojate kofeino, tuomet tikėtina, kad ir matės negalėsite išgerti daug, nes pajausite diskomfortą. Jeigu esate įpratę išgerti daug kavos ir kofeinas jus veikia silpnai, tuomet tikėtina, kad nesugebėsite padauginti matės, kad ir kiek jos beišgertumėte.

Tai kokia gi yra optimali matės dienos dozė?

 

     Bendras patarimas visiems – jokiais būdais nebijokite gerti matės, ji turi daugybę naudingų savybių ir tikrai jums nepakenks. Klausykite organizmo ir atraskite savo asmeninę dienos dozę. Gerkite matės tiek, kiek jums norisi, savęs neribokite, o kai jau bus gana – tikrai suprasite. Atraskite optimalų balansą tarp maksimalaus efekto ir mažiausio diskomforto. Aš asmeniškai geriu matę tol, kol pajaučiu jos unikalų efektą – energijos antplūdį, kurį lydi visą kūną užplūstanti lengva euforija ir pozityvi nuotaika. Šį efektą lemia matėje esantis unikalus kofeino, teobromino ir teofilino mišinys. Jo tikrai nepajusite išgėrę tik kelis gurkšnius silpnos matės.
 
Tai tiek minčių šiam pirmadieniui! Komentaruose pasidalinkite savo patirtimi, kiek matės išgeriate jūs?
Pradėkime savaitę energingai!
Jūsų matera – Andrius!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *