Matė prieš kavą. Kurį gėrimą pasirinkti?

Paskelbta Pakomentuoti

Matė prieš kavą. Kurį gėrimą pasirinkti?

Matė ilga laiką buvo reklamuojama kaip sveikesnė kavos alternatyva. Ši arbata turi panašų kofeino kiekį kaip ir kava, taip pat papildomų vitaminų ir kitų naudingų medžiagų. Tačiau turite susitaikyti su šieno kvapu ir karčiu medžio skiedras primenančiu skoniu. Jeigu pirmas įspūdis neišgąsdins, jums atsivers platus subtilaus skonio pasaulis. Šiame straipsnyje aptarsime esminius kavos ir matės skirtumus bei išsklaidysime kai kuriuos mitus. Sužinosite, kurį gėrimą renkasi žymiausi sportininkai. 

Sveikuolių energetinis gėrimas?

Matė jau nuo senų laikų yra populiari tarp Argentinos, Urugvajaus ir pietų Brazilijos sportininkų, ypač futbolininkų, triatlonininkų ir regbio žaidėjų. Šiose šalyse matės suvartojama daugiau nei kavos, tačiau tai natūralu, nes būtent čia ji yra auginama bei gaminama.  

Visai neseniai matė buvo pradėta pardavinėti buteliuose ir skardinėse. Reklamuojama kaip 5 valandas trunkantis energijos užtaisas, matė skardinėse pradėjo konkuruoti su įprastais energetiniais gėrimais žadant geresnius rezultatus nei geriant kavą ar kofeino tabletes. Ekspertai rekomenduoja įvertinti matės ir kavos panašumus bei skirtumus, kad galėtumėte išsirinkti jums asmeniškai priimtiniausią gėrimą.  

Kur daugiau kofeino?

Abu gėrimai turi panašų kofeino kiekį. „Pirmieji du karšto vandens puodeliai, įpilti į tipišką argentinietiško stiliaus kalabasą, kurioje yra apie 20 gramų matės lapų, išgauna apie 220 miligramų kofeino. Tuo tarpu tokiame pat vandens kiekyje didesnėje urugvajietiško stiliaus kalabasoje, kurioje yra maždaug 50 gramų matės lapų, bus išgaunama apie 440 miligramų kofeino“, – sako Buenos Aires universiteto sporto dietologė Marcia Onzari. Palyginimui, puodelyje užplikytos kavos gali būti nuo 95 iki 200 miligramų kofeino, atsižvelgiant į kavos paruošimą.

3 gramų arbatos maišeliuose supakuota matė turi maždaug 30-40 miligramų kofeino, panašiai kaip puodelyje žaliosios arbatos. Anksčiau minėtoje matėje buteliuose ar skardinėse gali būti 70-140 miligramų kofeino.

Matė, sportas ir liekna figūra

Yra įrodyta, jog matė gali pasitarnauti ne tik kaip įprasto kofeino pakaitalas. Remiantis naujausiu tyrimu, paskelbtu žurnale „Nutrition and Metabolism“, matės vartojimas prieš lengvo ar vidutinio intensyvumo fizinę veiklą gali pagerinti riebalų apykaitą nepakenkiant sportiniams rezultatams. Tyrimo autoriaus Ahmado Alkhatibo teigimu, kofeino dozė tyrime buvo maža – tik 80 miligramų. Tai rodo, kad papildomas riebalų deginimo efektas gali atsirasti iš kitų augalo komponentų, tokių kaip saponinai.

Nors kavą sportininkai naudoja visame pasaulyje, ir visuotinai pripažinta, jog ją gerti yra saugu, matės padėtis ne tokia aiški, nes tyrimų atlikta mažiau.  Tačiau matė siūlo platų vitaminų, mineralų ir kitų naudingų medžiagų asortimentą, įskaitant kvercetiną ir saponinus, dėl kurių naudos sveikatai nekyla abejonių, o vis daugiau įmonių stengiasi propaguoti organišką ir natūralią matės gamybą. Pavyzdžiui, „Guayaki“ įmonė, įsikūrusi Sebastopolyje (Kalifornija) ir siūlanti matę sportininkams, savo produkciją siunčia į laboratorijas bandymams ir tvirtina, kad jų oru džiovintoje matėje yra mažiau PAH junginių nei žaliojoje arbatoje. Yra ir daugybė kitų gamintojų, kurie tiekia organišką ir oru džiovintą produkciją, tarp kurių vienas žinomiausių yra ,,Kraus’’. 

Nepaisant įvairių nuomonių visuomenėje, kai kurie garsūs sportininkai, pavyzdžiui, ultramaratonininkas Scottas Jurekas ir JAV slidininkė Laurenne Ross renkasi matę vietoj kavos dėl jos potencialios naudos sveikatai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *